Project: Slimme waterbesparende douchebak

Het probleem: groot tekort aan schoon drinkwater

Het is een groot probleem dat er een groot tekort aan schoon drinkwater aan lijkt te komen. In sommige landen zoals Zuid-Afrika is dat al bijna zover (NOS, 12 januari 2018).

Dat komt omdat er steeds meer mensen op de wereld zijn en die gebruiken dat water voor veel verschillende dingen zoals in huis, voor landbouw en nog veel meer.

De wereld bestaat dan wel voor ongeveer 71% uit water, maar maar 1% is zoetwater dat geschikt is voor gebruik. De rest van het zoetwater zit vast, bijvoorbeeld in de ijskappen.

Vooral in snelgroeiende grote steden wordt het steeds lastiger om aan drinkwater te komen.

En als iets schaars is dan is er grote kans dat er ruzies of zelfs oorlogen om ontstaan. Het is dus heel erg belangrijk om te kijken of we iets aan dat probleem kunnen doen.

Hoe kunnen we zelf minder water gaan verbruiken?

We hebben gezocht op het internet naar gegevens over hoeveel water we in huis verbruiken en waar dat dan aan op gaat. We vonden een mooi plaatje van waar water in huis voor gebruikt wordt.

De druppel is verdeeld in stukken. In elk stuk is afgebeeld hoeveel liter water iets in gebruik neemt, en we zagen dat een mens gemiddeld 119 liter water per persoon, per dag gebruikt! En ons viel iets op, dat je het meeste gebruikt voor douchen (51 liter) en naar de wc gaan (33 liter). Dus zijn we ons daar in gaan verdiepen.

Ons idee

Ons idee was om wat te doen met het grootste verbruik in huis: douchen en de wc doortrekken. We vroegen ons af of je met douchewater de wc door zou kunnen trekken. Dat zou echt meteen bijna een kwart van het gebruik schelen!

Uitdagingen

Hierbij kregen we uitdagingen zoals deze onderstaande dingen:

  • Kunnen we douchewater gebruiken voor de wc?
  • Moet het water eerst schoongemaakt worden?
  • Wat hebben we hier voor nodig?
  • Hoeveel gaat het kosten?
  • Hoe zorgen we dat dit in elke badkamer kan?

We gingen hiermee aan de slag. We hadden uitgerekend dat een bak van 1x1x0,2 M(200 liter) nodig was. En er is sowieso een pompje nodig is. De volgende uitdagingen waren:

  • Hoe doden we de bacteriën?
  • Hoe halen we het overtollige water weg?
  • En hoe komen we aan water als er niet genoeg is?

Oplossingen zoeken

Daarvoor zijn we naar Zuiveringsinstallatiebedrijf Drachten* geweest. Zij vertelden ons dat er UV (ultraviolet) licht nodig is voor het doden van bacteriën. En er moet een overloop zijn naar het riool voor het overtollige water. En er is een switch voor douchewater en schoon water nodig.

Dit hebben we allemaal verwerkt in een tekening, en daar hebben we getekend hoe het er ongeveer uit moet zien*. Hierna zijn we alles gaan verwerken in de presentatie. En zijn dat goed gaan bespreken en oefenen.

We hebben ook een schatting gemaakt hoeveel deze uitvinding zou kosten namelijk: €750. Je bespaart met deze oplossing €18,50 per jaar, per persoon! In een gezin van 4 personen is dat €74 per jaar! Dit klinkt weinig maar deze uitvinding moet lang meegaan.

Zo werkt het

Het water komt via het doucheputje met bezinkingsfilter langs een vochtsensor die een signaal geeft aan de eerste pomp (rood) en laat hem pompen.

Dan wordt het water gefilterd met een microfilter daarna gaat het langs UV licht, waar de bacteriën worden gedood vanwege ziektes die mee gebracht kunnen worden.

Dan gaat het de opslagruimte in, als er wordt doorgetrokken dan gaat de pomp (blauw) het water uit de opslagruimte pompen en naar de wc.

Op de weg er heen is er een tussenstop daar zit een switch als er namelijk niet genoeg water is wordt er leidingwater aan toegevoegd. En dan kan het naar de wc!

Bedenken hoe het zou moeten werken

Een schaalmodel maken van lego

Prototype maken

Om beter te kunnen laten zien hoe onze oplossing ook echt in een badkamer in een huis kan worden ingebouwd wilden we meer dan alleen maar een schaalmodel. Wat is er echter dan een model op ware grootte? Eigenlijk wilden we ook nog dat het echt zou werken. Maar dat was met zo weinig tijd en zonder geld niet meer te doen.

Maar door het bouwen aan het prototype hebben we wel weer heel veel geleerd! Over hoe een stortbak van een WC werkt met een vlotter bijvoorbeeld.  En bij het bouwen kwamen we er ook achter dat dingen die op papier een goed idee leken in het echt soms te mogelijk waren of gewoon niet zo konden.  Het maken van een model op ware grootte en proberen het zo echt mogelijk te maken heeft ervoor gezorgd dat we nog beter zijn gaan nadenken over techniek in de badkamer!

Delen van het project

We hebben ons idee gedeeld met:

rioolzuiveringsinstallatiebedrijf Drachten

op onze website prettysmart.fllteam.nl

op Instagram en Facebook

met familie en vrienden

op het MifMiG, het Maak en Innovatie festival Midden-Groningen (het staat op hun site www.mifmig.nl)

Interviews op de radio bij RTV Noord en in de krant bij Dagblad van het Noorden